pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym

4.48 (157 ocen)

  • 30 min

Dynię uwielbiam, a ta zupa to jedno z moich popisowych dań. Ma bogaty smak i aksamitną konsystencję. Smakuje nawet tym, którzy uważają, że nie przepadają za dynią.

  • 30 min

Składniki:

  • - dynia bez skóry i pestek : 800 g
    - sok wyciśnięty z pomarańczy lub sok z kartonu : 100-150 ml
    - bulion warzywny lekko osolony : 1 litr
    - marchew obrana : 2 sztuki
    -cebula czerwona posiekana : 1 sztuka
    - masło : 2 łyżki
    - ostra papryka w proszku : 0,5 łyżeczki lub mniej
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    - śmietana 18 % : 1-2 łyżki
    - cukier brązowy : 0,5 łyżeczki
    - sól : 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotować, wrzucić pokrojoną w kostke dynię, marchew, dodać przyprawy, cebulę i masło, zmniejszyć ogień, gotować 20 minut.
  • 2. Do zupy wlać sok pomarańczowy, zmiksować w blenderze. Dodać śmietanę, wymieszać, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Podawać gorącą.

Porady

Ostrą paprykę można zastąpić dodatkiem pikantnej oliwy. Zupę można ugotować także na wodzie, wóczas należy doprawić solą do smaku. Do zupy można dodać pół łyżeczki startego korzenia imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować