• 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto kokosowe z puszystym kremem śmietankowym i herbatnikami moczonymi w alkoholu. Całość oblana polewą czekoladową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    7 białek
    2 żółtka
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki mąki
    150 g wiórków kokosowych
    1 szklanka cukru

    KREM:
    5 żółtek
    1 szklanka cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    2 szklanki mleka
    200 g masła + 50 g margaryny

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    1 tabliczka mlecznej czekolady + 6 kostek czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka

    DODATKOWO:
    1 paczka herbatników
    100 ml wódki
    pół słoiczka powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Alkohole

Pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać bezpośrednio do miski, wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni na funkcji "góra-dół" bez termoobiegu przez 15-20 min. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
  • 2. KREM:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać 0,5 szklanki mleka oraz budynie i całość zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę i energicznie wymieszać do zgęstnienia kremu. Gotować jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie masło utrzeć z margaryną. Następnie dodawać krem łyżka po łyżce, aż wszystkie składniki się połączą.
  • 3. POLEWA CZEKOLADOWA:
    Czekoladę, masło i mleko umieścić w rondelku. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  • 4. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Na kokosowy spód wyłożyć powidła śliwkowe i równomiernie rozsmarować. Następnie przełożyć krem śmietankowy. Na nim ułożyć herbatniki moczone w alkoholu. Polać polewą czekoladową i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

    Smacznego :)

Porady

Gotowe ciasto warto schłodzić w lodówce przez całą noc. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Czekolada Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować