Pigwa z goździkami do herbaty

4.47 (164 ocen)

Dostałam w tym roku spory zapas pigwy. Jako że alkoholu nie piję, postanowiłam zrobić z niej taką cytrynkę do herbaty, która rozgrzeje w chłodne zimowe wieczory.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
    3 szklanki cukru
    200ml wody
    1/3 opakowania goździków
Wystaw ocenę:

4.47 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Pigwa z goździkami do herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy całość w drobną kostkę. W międzyczasie wodę zagotowujemy z cukrem i goździkami. Gotowy syrop studzimy, a następnie zalewamy nim zapełnione owocami słoiczki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut układając na dużej blasze piekarnika i włączając temp. na 120st C. Gotowe pozostawiamy w środku przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować