Piersi z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i czarnuszką

4.85 (189 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne piersi, znakomita odmiana dla tradycyjnego kotleta.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 piersi z kurczaka
    200 g pieczarek
    ​mała marchewka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    sól
    pieprz
    150 g sera żółtego
    2 łyżki majonezu
    łyżeczka czarnuszki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    ​1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.85 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Piersi z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, dzielimy na cieńsze plastry, przyprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką solą i pieprzem. Polewamy olejem rzepakowym i dokładnie mieszamy.
    Mięso umieszczamy w lodówce na 30 min. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki, marchewkę w drobną kosteczkę i dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Piersi, układamy w pojemniku do pieczenia, podpiekamy w piekarniku, przez 10 min w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, każdą pierś smarujemy majonezem, układamy pieczarki, posypujemy serem żółtym i czarnuszką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30 min.
    Podajemy posypane, świeżo pokrojoną natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Kurczak Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować