Piersi z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, dzielimy na cieńsze plastry, przyprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką solą i pieprzem. Polewamy olejem rzepakowym i dokładnie mieszamy.
Mięso umieszczamy w lodówce na 30 min. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki, marchewkę w drobną kosteczkę i dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Piersi, układamy w pojemniku do pieczenia, podpiekamy w piekarniku, przez 10 min w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, każdą pierś smarujemy majonezem, układamy pieczarki, posypujemy serem żółtym i czarnuszką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30 min.
Podajemy posypane, świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze