Piersi w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybka propozycja obiadowa. Najwięcej czasu, zajmuje krojenie pieczarek,
później już idzie szybko :) Jeśli lubicie piersi
i pieczarki to polecam.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek)
    500 g. pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    50 g. masła
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki śmietanki 18 %
    50 g. serka topionego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi w sosie pieczarkowym 1. Piersi przekroić, wzdłuż na plastry. Ja zrobiłam po 3 z każdej piersi.
    Przyprawić i odstawić, na czas przygotowania sosu.
  • Piersi w sosie pieczarkowym 2. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojony
    czosnek i pieczarki, pokrojone w plasterki. Przyprawić solą i pieprzem.
    Smażyć, żeby pieczarki puściły sok.
    Wlać śmietanę, a po chwili wodę. Wymieszać. Podgotować kilka minut.
    Dodać serek. Co chwilę przemieszać, aż serek się rozpuści. Wyłączyć gaz.
  • Piersi w sosie pieczarkowym 3. Na osobnej głębszej patelni, podsmażyć piersi. Po kilka minut z każdej strony.
    Następnie zalać piersi sosem. Dusić pod przykryciem, około 10 minut.

Porady

Taki obiad, możecie podać na różne sposoby. Z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami, czy ziemniakami. Sos pasuje do wszystkiego. Ja tym razem, podałam z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować