Pyszny słowacki przepis na wyśmienity obiad. Przepis dla smakoszy ceniących smak chrupiących piersi z kurczaka zawijanych w boczek z nadzieniem przygotowanym z twarogu, papryki z dodatkiem pietruszki.
55 min
Składniki:
Piersi z kurczaka 700 g
Pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
Papryka marynowana czerwona 2 szt.
Boczek 200 g
Twaróg chudy 150 g
Natka pietruszki
Olej
Sól
Oliwki - do dekoracji
Pieprz kolorowy- do dekoracji
Piersi kurczaka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1.
Piersi z kurczaka,myjemy osuszamy,kroimy na pół - wzdłuż. Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Mięso powinno być delikatnie rozbite, nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2.Krok 2.
W miseczce przygotowujemy twaróg- mieszamy twaróg z odrobiną soli i pieprzu.
Tak przygotowany twaróg rozprowadzamy cienką warstwą na mięsie.
3.Krok 3.
Kroimy natkę pietruszki w drobne kawałki, a następnie posypujemy ją na warstwę twarogu.
4.Krok 4.
Kroimy paprykę marynowaną w drobną kosteczkę, a następnie nakładamy na mięso jako kolejną warstwę.
5.Krok 5.
Pierś z kurczaka rolujemy, a następnie owijamy plastrami boczku.
6.Krok 6.
Układamy na wysmarowanej olejem blasze. Na wierzchu układamy oliwki i dekorujemy kolorowym pieprzem.
7.Krok 7.
Pieczemy w piekarniku na 180 °C przez 30 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego.
Komentarze