Na poznawałam min. tajniki kuchni orientalnej, jedna z potraw były. "żeberka po chińsku". Oprócz żeberek, można do tej potrawy wykorzystać polędwiczki wieprzowe, a ja wykorzystałam piersi kurczaka.
Dla 8 osób
Składniki:
Główne:
1000 g piersi kurczaka
Marynata:
125 ml hoisin sauce*
125 ml rumu lub Burbonu*
70 ml miodu
70 ml sosu sojowego (u mnie ze zmniejszoną ilością soli)
2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki, dowolnego ostrego sosu (u mnie chilli)
2 łyżki imbiru świeżego lub w proszku
2 łyżki cebuli w proszku
1 łyżka czosnku świeżego lub w proszku
1 łyżka przyprawy chińskiej "five spice"*
Piersi kurczaka w chińskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka umyć i pokroić na paski tak jak na fotografii.
2.Włożyć do formy żaroodpornej.
3.Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą, a następnie obtoczyć nią paski mięsa.
4.Wstawić do lodówki i najlepiej zostawić na całą noc (12 - 24 godziny), albo przynajmniej przez trzy godziny.
5.Gotowe mięso wstawić do rozgrzanego do 160°C piekarnika i piec przez 45 minut. Po tym czasie wyjąć, posmarować miodem i wstawić na kolejne 15 minut.
Mięso takie może też być przygotowane na grillu.
6.Składniki sosów:
* sos składa się ze słodkich ziemniaków, pszenicy lub ryżu, wody, cukru, soi, octu, soli, czosnku i czerwonej papryki chilli
* alkohol można zastąpić sokiem jabłkowym
* mieszanka składając się z anyżku, cynamonu, goździków i imbiru
Komentarze