Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

4.47 (150 ocen)

  • 30 min

Jest to danie dla osób będących na diecie. 190 g piersi w miodzie i musztardzie z 300 g cukinii dostarczają: 291 kcal, 36 g białka, 3 g tłuszczy, 29 g węglowodanów. Tym przepisem otrzymałam wyróżnienie w konkursie dieta 5:2.

  • 30 min

Składniki:

  • 5-6 sztuk pojedynczych piersi kurczaka
    4 czubate łyżki miodu
    4-5 łyżeczek musztardy (np. sarepskiej lub rosyjskiej)
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz
    300 g cukinii
    łyżka suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi osuszmy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek na dwie części, po czym doprawiamy solą
  • 2. Miód rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie.
  • piersi w miodzie 3. Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C ok. 20 min.
  • 4. Cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gotujemy do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować