Piersi kaczki pieczone z żurawiną

4.5 (148 ocen)

  • 20 min

Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta. Pyszne danie na niedzielny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 osoby:

    4 piersi kaczki

    4 łyżki majeranku,

    Suszona żurawina,

    Żurawina do mięsa

    Czosnek w kostce

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kaczki pieczone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka z żurawina 1. Piersi kaczki umyć, przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso - nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Mięso włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do naczynia z mięsem dodajemy suszoną żurawinę, podlewamy wodą, przykrywamy folią i pieczemy około 2 godz.
    W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy kaczkę samą, tak aby miała fajną, przypieczoną skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować