Pierś z kurczaka zapiekana w serze ze smażonym porem z czosnkiem w sosie tatarskim. Dodatek to zapiekane ziemniaczki i ulubiona sałatka.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
pierś z kurczaka podwójna (ok. 0,5 kg)
duży por 1 szt.
sos tatarski Winiary
ser żółty w plastrach
ziemniaki 0,5 kg
mix sałat
ulubiony sos sałatkowy
ulubione przyprawy (w tym rozmaryn, tymianek, oregano i bazylia)
czosnek 3 duże ząbki
olej/oliwa z oliwek
przyprawa do ziemniaków
Pierś z kurczaka zapiekana z porem w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia (powinny być ciepłe, a nie gorące).
Pierś z kurczaka kroimy w plastry (jak na kotlety) , dodajemy ulubione przyprawy i smażymy na patelni.
Pora kroimy drobno (jak do sałatki) i smażymy z wyciśniętym, przez praskę czosnkiem, na patelni do miękkości pora.
Przygotowujemy sos do sałatki wg wskazań producenta lub przyrządzamy swój ulubiony.
Mieszamy po 1 łyżce rozmarynu, tymianku, oregano i bazylii.
2.Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
Na blaszce rozkładamy ziemniaki. Polewamy je olejem/oliwą z oliwek i posypujemy mieszanką przypraw.
Zapiekamy 8 min. po obu stronach lub do zarumienienia.
Na drugiej blaszce rozkładamy usmażoną pierś z kurczaka, smarujemy sosem tatarskim, nakładamy smażonego pora i przykrywamy plastrem żółtego sera.
Zapiekamy razem z ziemniakami ok. 4 min (dokładamy blaszkę z piersią z kurczaka pod koniec czasu zapiekania ziemniaków).
Zalewamy mix sałat sosem i mieszamy.
Po wyłożeniu na talerz ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Komentarze