Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawić a następnie ostrym nożem zrobić kieszonkę na farsz. Pomidory i oliwki kroimy,faszerujemy mięso,miejsce nacięcia spinamy wykałaczką. Pierś dość ciasno zawijamy bekonem i smażymy na gorącej patelni z każdej strony aż się zarumieni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy winem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 15 min. Powstały sos z pieczenia przelewamy do garnuszka doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i odrobinę wody,chwilę gotujemy. Podajemy z kluseczkami gnocchi albo ziemniaczanym puree.
Porady
Gdy sos jest rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki.
Komentarze