Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie winnym

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Smaczna i soczysta pierś z kurczaka w aromatycznym sosie

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    5 pomidorów suszonych w oliwie
    5 zielonych oliwek
    3 plastry chudego bekonu
    sól,pieprz,czosnek granulowany,zioła prowansalskie,papryka słodka
    kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawić a następnie ostrym nożem zrobić kieszonkę na farsz. Pomidory i oliwki kroimy,faszerujemy mięso,miejsce nacięcia spinamy wykałaczką. Pierś dość ciasno zawijamy bekonem i smażymy na gorącej patelni z każdej strony aż się zarumieni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy winem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 15 min. Powstały sos z pieczenia przelewamy do garnuszka doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i odrobinę wody,chwilę gotujemy. Podajemy z kluseczkami gnocchi albo ziemniaczanym puree.

Porady

Gdy sos jest rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować