Pierś z kurczaka z serem i pieczarkami owijana ciastem francuskim

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Potrawa jest strzałem w dziesiątkę na wyjątkowe okazje, ale także na obiad w gronie rodzinnym.Pierś z kurczaka jest niezwykle delikatna i przepyszna.Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, lecz nic bardziej mylnego :) Zapraszam do skorzystania z przepisu, naprawdę warto!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok 500g)
    opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    300g pieczarek
    150g startego żółtego sera
    przyprawa do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z serem i pieczarkami owijana ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka kroimy na pół. Otrzymujemy 4 grube kawałki. Następnie wcieramy w mięso przyprawę do kurrczaka i pozostawiamy na kilka minut.
  • 2. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przysmażamy do momentu lekkiego zarumienienia. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Mięso przekrajamy na pół. Na pierwszą warstwę kładziemy łyżkę pieczarek i posypujemy serem, następnie przykrywamy drugą częścią mięsa.
    Tak samo postępujemy z każdą kolejną częścią piersi z kurczaka.
  • 4. Ciasto francuskie dzielimy na 4 części (kwadraty). Na każdą część kładziemy pierś nafaszerowaną pieczarkami i serem i zawijamy według własnego pomysłu.
  • 5. Ciasto posmarować surowym jajkiem, aby podczas pieczenia ładnie się zarumieniło.
  • 6. Tak przygotowane danie wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika w temp 180 stopni na 40-45 minut.
  • 7. Smacznego!:)

Porady

Zamias pieczarek i sera można użyć np szpinaku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować