Pierś z kurczaka w sosie orzechowo-dyniowym. Rodzinna porcja soczystego kurczaka w kremowym sosie, który idealnie współgra z ryżem.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
4 łyżki oleju rzepakowego
400 ml mleka kokosowego
100 g orzechów nerkowca
3 łyżki w miarę płynnego masła orzechowego (np. z orzechów ziemnych, nerkowców, itp.)
3 łyżki puree z dyni
2 czerwone papryki
1 mała cebula
15 g curry
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
natka pietruszki lub kolendra
Pierś z kurczaka w sosie orzechowo-dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce, zalewamy 3 łyżkami oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Miskę szczelnie zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin/ całą noc.
Na dużej, głębokiej i suchej patelni prażymy orzechy. Podlewamy łyżką oleju i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy na małym ogniu. Dodajemy kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i zalewamy mlekiem kokosowym. Uzupełniamy o masło orzechowe, puree z dyni i obficie doprawiamy (nie bójmy się dodać więcej przypraw, naprawdę warto). Gotujemy pod przykryciem przez około 25-30 minut. Podajemy z ryżem i posiekaną zieleniną. Smacznego!
Komentarze