Pierś z kurczaka w sosie czosnkowym

4.49 (195 ocen)

  • 30 min

Delikatne drobiowe mięso w aromatycznym, mocno czosnkowym sosie. Lekki i szybki w przygotowaniu obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    4 filety z piersi kurczaka
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    250 ml bulionu drobiowego
    1 łyżeczka mąki
    1 łyżeczka śmietany 18% do zup i sosów
    przyprawy:
    sól, pieprz cytrynowy, słodka mielona papryka
    2-3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą pierś oczyścić, natrzeć przyprawami, solą, pieprzem cytrynowym i mieloną papryką.
  • 2. Następnie piersi podsmażyć na oliwie z obu stron. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć, po czym podlać bulionem, przykryć i dusić ok. 15 minut.
  • 3. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną, dodać do mięsa, zagotować, zagęszczając tym samym sos.
    Podawać z ulubioną surówką i np. ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować