Pierś z gęsi duszona

4.39 (196 ocen)

  • 3 godz.

Wykwintne mięso na niedzielny lub świąteczny obiad. Gęś jest dobrze przyprawiona i rozpływa się w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 piersi z gęsi
    papryka słodka
    łyżka majranku
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    5 łyżek oliwy z wytłoczonych oliwek
Wystaw ocenę:

4.39 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z gęsi duszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  • 2. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę).
  • 3. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Posypać majrankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  • 4. Podlać wodą i dusić około 2 godzin. Podlewać wodą w razie potrzeby.

Porady

Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować