Pierś kurczaka z parmezanem w chrupiącej panierce

4.5 (164 ocen)

  • 25 min

Pierś kurczaka nadziana serem parmezanem, obtoczona w świeżej pietruszce. Pyszna i chrupiąca za sprawą płatków kukurydzianych dodanych do panierki. Czyli coś nie coś dla smakoszy ostrego sera i ziół

  • 25 min

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
    Ser parmezan (optymalnie)
    Świeża nać pietruszki
    Garść płatków owsianych
    Bułka tarta
    przyprawa uniwersalna
    Pieprz
    Jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka z parmezanem w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Posiekane dodatki 1. Siekamy bardzo drobno pietruszkę, mielimy płatki owsiane i siekamy ser.
  • Kieszonaka w piersi 2. Umyta pierś rozklepujemy odrobinę tłuczkiem i wycinamy kieszonkę, w której umieszczamy ser parmezan.
  • Przyprawiona pierś 3. Nacieramy pierś z kurczaka pietruszką, pieprzem oraz przyprawa uniwersalna.
  • Pierś przyszykowana do panierowania i smażenia 4. Do reszty pietruszki, pieprzu i przyprawy uniwersalnej wbijamy jajko i całość roztrzepujemy, a do zmielonych płatków owianych dodajemy bułkę tartą.
    Pierś z kurczaka moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce z płatkami i smażymy na głębszym oleju na małym ogniu. Ok 15min w zależności od grubości piersi
  • Pierś z kurczaka z parezanem 5. Usmażoną pierś z kurczaka kroimy na 3 części i posypujemy startym parmezanem.

    Ps. Ja podałam pierś z frytkami, ale osobiście proponuje podać pierś ze szpinakiem smażonym na czosnku. danie będzie bardzie wykwintne ;)

Porady

Nie wybierajmy zbyt grubych piersi ponieważ mogą nam sie nie dosmażyć w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować