Pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki.
2.Pokrojone ziemniaki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez około 3-4 minuty. Zblanszowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy chwili do wyschnięcia.
3.Pierś kurczaka przekrawamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Posypujemy je wewnątrz solą i pieprzem oraz kilkoma igiełkami rozmarynu. W każdą kieszonkę wkładamy kilka plasterków pomidora i mozarelli. Zamykamy kieszonkę i doprawiamy je z wierzchu solą i pieprzem.
4.Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką w proszku i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaki.
5.Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
6.Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa przeźroczysty płyn a ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Komentarze