Pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Wszyscy lubimy kurczaka. Czy to pieczonego, czy w formie De Vollaile'a. Czas na kurczaka w nieco innej odsłonie ;)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 pomidor
    1 kulka mozarelli
    kilka średnich ziemniaków
    sól
    pieprz
    czosnek
    papryka
    tymianek
    rozmaryn
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki.
  • 2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez około 3-4 minuty. Zblanszowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy chwili do wyschnięcia.
  • 3. Pierś kurczaka przekrawamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Posypujemy je wewnątrz solą i pieprzem oraz kilkoma igiełkami rozmarynu. W każdą kieszonkę wkładamy kilka plasterków pomidora i mozarelli. Zamykamy kieszonkę i doprawiamy je z wierzchu solą i pieprzem.
  • 4. Ziemniaki przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką w proszku i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie ziemniaki.
  • 5. Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
  • 6. Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa przeźroczysty płyn a ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mozzarella Pomidor Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować