Pierś kurczaka na słodko - kwaśno

4.5 (141 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Idealne dania na niedzielny obiad :)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filet z piersi kurczaka: 700 gramów
    - ananas z puszki: 300 gramów
    - Czerwona papryka: 1.5 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - rosół z kurczaka lub kury: 1 szklanka
    - miód: 2 łyżki
    - ocet jabłkowy: 5 łyżek
    - syrop z ananasa: 0.67 szklanki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - sól, pieprz, imbir: 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka na słodko - kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem. Papryki umyć, przekroić na połowy, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Ananasa pokroić w kostkę.
  • 2. Mięso zarumienić na patelni, dodać cebulę i paprykę, smażyć około 15 min na małym ogniu. Wlać bulion( rosół), syrop z ananasowy, ocet, miód i sos sojowy, dodać imbir oraz ananasa, dusić około 8-10 min.
  • 3. Potrawę zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki zimnej wody, zagotować i odstawić.
  • 4. Danie podajemy z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati połączony z dzikim) lub z makaronem tagliatelle. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować