Pierś kurczaka na słodko - kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem. Papryki umyć, przekroić na połowy, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Ananasa pokroić w kostkę.
2.Mięso zarumienić na patelni, dodać cebulę i paprykę, smażyć około 15 min na małym ogniu. Wlać bulion( rosół), syrop z ananasowy, ocet, miód i sos sojowy, dodać imbir oraz ananasa, dusić około 8-10 min.
3.Potrawę zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki zimnej wody, zagotować i odstawić.
4.Danie podajemy z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati połączony z dzikim) lub z makaronem tagliatelle. Posypujemy natką pietruszki.
Komentarze