Pierś kaczki „Saint-Tropez”

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 piersi kaczki
    300 g kurek
    4 szalotki
    szklanka bulionu drobiowego
    pół szklanki śmietany 18%
    1/4 kostki masła
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    sól
    pieprz ziarnisty

Pierś kaczki „saint-tropez” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś kaczki „Saint-Tropez” 1. Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem

    Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki, opłukałem je a potem posiekałem.

    Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki.
    Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie. Przed podanie posypałem posiekaną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy