Pierożki z jabłkami

4.49 (158 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna pierożki z jabłek pochodzących z naszych sadów, w sam raz na zimne wieczory do mleka lub herbatka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 20 g drożdży
    Cukier wanilinowy
    3 łyżki cukru
    Cukier puder
    1 jajko
    1 żółtko
    Dwie szczyty soli
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    200 g margaryny lub masła
    350g mąki pszennej
    Ewentualnie cynamon
    3 jabłka
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Pierożki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże należy wymieszać wraz cukrami aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy posiekaną margarynę. Dodajemy również drożdże, jajka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Wykrawamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w księżyce i nakładany do każdego kółeczka. Jeśli lubimy posypujemy cynamonem. Wykładany na papier do pieczenia i blachę. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Do momentu aż pierożki będą rumianek. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować