Pierożki z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

słodka wersja pierogów, pieczona, nadziewane brzoskwiniami

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 60 dekagramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - masło: 30 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana: 4 łyżki
    - brzoskwinie w zalewie: 1 puszka
    - jajko1: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierożki z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierożki z brzoskwiniami 1. Przesianą mąkę z dodatkiem soli zmieszaj z ochłodzonym masłem. Dodaj śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na pół godziny. Ochłodzone ciasto rozwałkuj. Pokrój na kwadraty o boku 8 - 9 cm, na każdym połóż dobrze osączoną ćwiartkę brzoskwini i starannie zlep brzegi ciasta.
  • pierożki z brzoskwiniami 2. Ułóż ciastka na blasze i piecz około 30 minut w temperaturze 200ºC.
  • 3. Pierożki posmaruj jajkiem, aby podczas pieczenia nabrały złotego koloru.
    Pierożki można też smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki, po 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu należy je osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe pierożki pieczone lub smażone posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować