Pierożki drożdżowe z gęsią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierożki drożdżowe z gęsiną to idealny dodatek do gęsiego rosołu. Zamiast zostawiać mięso gęsi jako "wkładka" w zupie, można je w ciekawy sposób przerobić na farsz do pulchnych pierogów :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na ok. 16 pierogów (1 blacha)
    • 250g mąki
    • 10g świerzych drożdży
    • Ok. 100ml ciepłej wody
    • Ok. 2 łyżki gęsiego smalcu
    • 1-2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru.
    • 1 jajko do posmarowania

    Farsz:
    • 1 gęsia wątróbka z rosołu*
    • 1 gęsie serce z rosołu
    • 1 gęsi żołądek z rosołu
    • Mięso z 2 skrzydełek z rosołu
    • 1 marchew z rosołu
    • 1 pietruszka z rosołu
    • Duży pęczek natki pietruszki
    • Sól pieprz do smaku.
    • Ok. 100ml rosołu z gęsi
    * jeżeli nie mamy gotowego rosołu z gęsi a chcemy zrobić pierożki, wystarczy nastawić wszystkie składniki farszu (nie licząc natki), zalać niedużą ilością wody i gotować do miękkości mięsa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki

Pierożki drożdżowe z gęsią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na farsz wszystko mielimy i doprawiamy solą, pieprzem, bulionem i posiekaną natką.
    Ciasto drożdżowe wyrabiamy na gładką nieklejącą się do rąk masę i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy krążki szklanką, nakładamy po łyżce farszu i lepimy jak pierogi układając na wyłożonej papierem blasze. Gotowe pierogi pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu przykryte wilgotną ściereczką. Po wyrośnięciu smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180ᵒC piekarniku przez ok. 20-25 minut aż z wierzchu będą rumiane.

Porady

Podawać świeżo upieczone do rosołu z gęsi lub odsmażone na gęsim smalcu na 2 dzień z kleksem konfitury z żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Gęś Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować