Pierogi ze szpinakiem i sosem serowym

4.49 (190 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam szpinak. Te pierogi są wyjątkowe nie tylko dzięki niemu ale również dzięki dodatkowi pysznego serowego sosu, który świetnie się z nimi komponuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:
    500 g szpinaku (może być mrożony)
    2 ząbki czosnku
    2 małe cebule
    1-2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżka bułki tartej

    Ciasto na pierogi:
    300 g mąki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    gorąca woda (ok. 3/4 szkl.)
    sól

    Sos serowy:
    200 ml śmietany 18%
    100 g sera lazur
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sos serowy Ser

Pierogi ze szpinakiem i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi czekają na gotowanie 1. Czosnek siekamy, cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę z oliwek, lekko podsmażamy. Dodajemy rozmrożony i wyciśnięty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do tak podsmażonego szpinaku dodajemy bułkę tartą aby wciągnęła pozostałą wodę. Przygotowany farsz zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do miski z mąką dodajemy jajko, oliwę oraz szczyptę soli. Na koniec wlewamy gorącą wodę, jej ilość dobieramy do konsystencji. Ugniatamy ciasto.
    Lepimy pierogi z farszem szpinakowym. Aby lepiej nam było ulepić pieroga, z farszu najpierw formujemy w rękach kuleczki.
    Gotujemy je w osolonej, gotującej się wodzie z odrobiną oliwy z oliwek, do momentu aż nie zaczną wypływać na powierzchnię wody.
  • 3. Śmietanę wlewamy do garnka, następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser lazur. Gotujemy na małym ogniu aż do roztopienia sera i uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 4. Ugotowane pierogi podajemy polane sosem serowym.

Porady

Z podanych składników wyszło mi ok. 30 pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować