Uwielbiam szpinak. Te pierogi są wyjątkowe nie tylko dzięki niemu ale również dzięki dodatkowi pysznego serowego sosu, który świetnie się z nimi komponuje.
60 min
Składniki:
Farsz:
500 g szpinaku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka bułki tartej
Ciasto na pierogi:
300 g mąki
1 jajko
2 łyżki oliwy
gorąca woda (ok. 3/4 szkl.)
sól
Pierogi ze szpinakiem i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek siekamy, cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę z oliwek, lekko podsmażamy. Dodajemy rozmrożony i wyciśnięty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do tak podsmażonego szpinaku dodajemy bułkę tartą aby wciągnęła pozostałą wodę. Przygotowany farsz zostawiamy do ostygnięcia.
2.Do miski z mąką dodajemy jajko, oliwę oraz szczyptę soli. Na koniec wlewamy gorącą wodę, jej ilość dobieramy do konsystencji. Ugniatamy ciasto.
Lepimy pierogi z farszem szpinakowym. Aby lepiej nam było ulepić pieroga, z farszu najpierw formujemy w rękach kuleczki.
Gotujemy je w osolonej, gotującej się wodzie z odrobiną oliwy z oliwek, do momentu aż nie zaczną wypływać na powierzchnię wody.
3.Śmietanę wlewamy do garnka, następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser lazur. Gotujemy na małym ogniu aż do roztopienia sera i uzyskania jednolitej konsystencji.
4.Ugotowane pierogi podajemy polane sosem serowym.
Komentarze