Pierogi ze szpinakiem i serem feta.

0 (0 ocen)

są zdrowe i smaczne.

Składniki:

  • • 3 szklanki mąki
    • 4 jaja
    • 50 dag mrożonego szpinaku
    • 25 dag sera feta
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • Łyżeczka masła
    • Gałka muszkatołowa
    • Sól, pieprz
    • Natka pietruszki

Pierogi ze szpinakiem i serem feta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki zalej ¾ szklanki wrzątku, przemieszaj łyżką, po chwili dolej ¼ szklanki zimnej wody. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie wbij jajko i zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki. Wtedy ciasto przykryj i pozostaw tak na pół godziny.
  • 2. • Przygotuj farsz: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie osącz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obraną cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj szpinak, smaż jeszcze kilka minut. Kiedy odparuje cały płyn zdejmij z ognia, przestudź. Wbij 3 jajka i dodaj pokruszony ser.
  • 3. • Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką powycinaj krążki. Na środku każdego nałóż porcję farszu. Krążki składaj na pół, brzegi dociśnij ząbkami widelca.
  • 4. • Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i od razu podawaj.
  • 5. • Polej stopionym masłem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy