Pierogi ze szpinakiem i serem feta

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Uwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    jajko
    250 ml gorącej wody

    Farsz:
    200 g sera feta
    300 g świeżego szpinaku
    łyżeczka masła
    3 ząbki czosnku
    około 1/2 szklanki bułki tartej
    pieprz biały mielony
    sól ziołowa

    Dodatkowo:
    oliwa z oliwek
    kilka szalotek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta 1. Ciasto:

    W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta 2. Farsz:

    Szpinak płuczemy dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką do herbaty nabieramy farsz i formujemy kulki.

    Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

    Podajemy z omastą z szalotki i oliwy z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować