Pierogi ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dzięki tym pierogom moja rodzina pokochała szpinak.

  • 50 min

Składniki:

  • (na ok.50-60 pierogów)
    farsz:
    1 kg mrożonego szpinaku
    2 kostki sera typu feta
    2 średnie cebule
    5 ząbków czosnku
    pieprz
    olej
    ciasto:
    1 kg mąki
    ok. 3 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

Pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dusić pod przykryciem tak długo aż cala woda wyparuje. 1. FARSZ
    Cebulę pokroić w kostkę usmażyć na odrobinie oleju, wrzucić drobno pokrojony czosnek, a następnie zamrożony szpinak. Dusić pod przykryciem tak długo aż cala woda wyparuje.
  • Dodać pokruszoną fetę. 2. Kiedy szpinak trochę przestygnie dodać pokruszoną fetę i dobrze wymieszać. Do smaku doprawić pieprzem. Sól nie będzie potrzebna, gdyż ser jest wystarczająco słony.
  • Już prawie gotowe. 3. CIASTO:
    Z mąki, soli, oleju i ciepłej wody zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto musi być miękkie i nie kleić się do rąk. Następnie wałkujemy go, nakładamy farsz, wycinamy i formujemy pierożki.
  • 4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku, około 10 minut.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Pierogów można zrobić większą porcję i zamrozić, smakują równie dobrze jak świeże.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy