Pierogi ze sliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, posolić, wlać gorącą wodę , wymieszać łyżką. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i pozwolić mu odpocząć przez około 30 minut.
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Mrożonych owoców nie rozmrażać. Śliwki można pokroic w połówki lub mniejsze kawałki, następnie posłodzić, przyprawić cynamonem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, niewielką szklanką wyciąć kółka, nałożyć owoce i dokładnie zlepiac brzegi pierogów.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać łyżkę oleju (dzięki temu pierogi na talerzu nie będą się sklejać). Wrzucać po kilka pierogów i gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Porady
Idealnym dodatkiem do pierogów z owocami jest prosty sos z gęstej śmietany i cukru waniliowego.
Komentarze