Pierogi ze sliwkami

3 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzieci je uwielbiają.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    Gorąca woda
    Szczypta soli

    Farsz:
    Śliwki (mogą być mrożone)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Ok. 2 łyżki cukru
    Odrobina cynamonu
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze sliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, posolić, wlać gorącą wodę , wymieszać łyżką. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i pozwolić mu odpocząć przez około 30 minut.

    Śliwki umyć, wyjąć pestki. Mrożonych owoców nie rozmrażać. Śliwki można pokroic w połówki lub mniejsze kawałki, następnie posłodzić, przyprawić cynamonem, wymieszać.

    Ciasto rozwałkować, niewielką szklanką wyciąć kółka, nałożyć owoce i dokładnie zlepiac brzegi pierogów.

    W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać łyżkę oleju (dzięki temu pierogi na talerzu nie będą się sklejać). Wrzucać po kilka pierogów i gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

Idealnym dodatkiem do pierogów z owocami jest prosty sos z gęstej śmietany i cukru waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować