Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą.

5 (155 ocen)

  • 60 min

Te pierogi najbardziej smakują dzieciom i mężowi. Są pyszne również po odsmażeniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    5 łyżek roztopionego masła
    5 łyżek ciepłego mleka(nie gorącego)
    ok. 2 szklanek letniej wody
    łyżeczka soli
    świeży koperek

    Farsz:
    1 kg ziemniaków
    0,5 kg kiszonej kapusty
    świeża natka pietruszki
    pół kostki margaryny
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól, stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy, studzimy i puszczamy przez maszynke. Kapuste płuczemy raz, kroimy. W rondlu rozpuszczamy pół kostki margaryny i wrzucamy kapuste. Kapuste dusimy aż będzie miękka. Uduszoną kapuste mieszamy z ziemniakami, dodajemy pokrojoną pietruszke, przyprawiamy. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wykrawamy kółka, na każdym układamy łyżeczke farszu i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju. Pierogi okraszamy i posypujemy świeżym koperkiem.

Porady

Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną. Są pyszne również po odsmażeniu na następny dzień .Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować