pyszne są, po raz pierwszy zrobiłam ciasto z dodatkiem masła i powiem, że sie nie zawiodłam, było elastyczne i świetnie się lepiło, generalnie bardzo polecam :)
40 min
Składniki:
ciasto:
0,5 kg mąki pszennej tortowej
około 1 szklanki gorącej wody
1,5 łyżki masła
1 jajo
sól
farsz:
30 dag twarogu półtłustego
żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukier do smaku
Pierogi z serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W gorącej wodzie rozpuścić masło, do mąki dodać sól i jajo, zagnieść, dodać wodę z masłem i znów wszystko zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta.
Ser wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrami. Wałkować ciasto, wykrawać kółeczka, nakładać farsz, zalepiać dokładnie brzegi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do miękkości (u mnie około 6 minut).
Komentarze