pierogi z serem na słodko

4.5 (200 ocen)

  • 40 min

pyszne są, po raz pierwszy zrobiłam ciasto z dodatkiem masła i powiem, że sie nie zawiodłam, było elastyczne i świetnie się lepiło, generalnie bardzo polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej tortowej
    około 1 szklanki gorącej wody
    1,5 łyżki masła
    1 jajo
    sól
    farsz:
    30 dag twarogu półtłustego
    żółtko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącej wodzie rozpuścić masło, do mąki dodać sól i jajo, zagnieść, dodać wodę z masłem i znów wszystko zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta.
    Ser wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrami. Wałkować ciasto, wykrawać kółeczka, nakładać farsz, zalepiać dokładnie brzegi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do miękkości (u mnie około 6 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować