Pierogi z poświątecznym pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pasztet rozmrażamy, rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju do miękkości, dodajemy sól i pieprz (do smaku). Dodajemy do pasztetu, mieszamy.
Ciasto na pierogi:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Następnie większą szklanką/krążkiem metalowym wykrajamy koła. Przekładamy na ścierkę podsypaną mąką. Na nie nakładamy 1 czubatą łyżeczkę farszu, lepimy pierogi (wzór według upodobań). Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżkę oleju. Wrzucamy nasze pierogi, tak po 7 sztuk (w zależności od wielkości garnka i pierogów), ostrożnie mieszamy, nie pozwalamy, aby posklejały się, gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, zmniejszamy ogień, odliczamy 3-4 minuty. Wyjmujemy je, odsączamy z wody.
Zasmażka:
Obie cebule (ta z zasmażki i z farszu) dusimy na oleju do miękkości, dodajemy odrobinę soli i pieprzu (do smaku). Ewentualnie dolewamy wody jeśli będzie za bardzo się palić.
Komentarze