Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Lubicie pierogi? Dziś proponuję z pieczarkami i serem. Fajnie się sprawdzą
na piątkowy obiad. Bardzo lubimy naleśniki z takim farszem.
Postanowiłam wypróbować ten farsz do pierogów. Wyszło bardzo smacznie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka gorącej wody
    1/3 łyżeczki soli
    3-4 łyżki oleju

    Farsz:
    600 g. pieczarek
    1 cebula
    200 g. sera żółtego
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z pieczarkami i serem żółtym 1. Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle,
    dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje.
    Odstawić do przestudzenia.
    Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać.
  • Pierogi z pieczarkami i serem żółtym 2. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
    Ciasto podzielić na dwie części, żeby łatwiej się wałkowało.
    Każdą część ciasta cienko rozwałkować. Wykrajać szklanką krążki.
    Na każdym krążku układać farsz i zlepiać pierogi.
  • Pierogi z pieczarkami i serem żółtym 3. Gotowe pierogi układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.
    W większym garnku zagotować wodę
    z solą. Pierogi wrzucać na wrzątek partiami.
    Gotować około minutę od wypłynięcia.

    Pierogi podałam z cebulką usmażona
    na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować