Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie wodę z mlekiem. Dokładnie zagnieść, dosypując mąki. Ciasto musi wyjść miękkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą).
Farsz.
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz i formować pierogi
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju.
Komentarze