Pierogi z mięsem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.
Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.
2.Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.
Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.
Komentarze