Pierogi z mięsem - najlepsze ciasto na pierogi

5 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pierogi z mięsem, to wynikowe danie po gotowaniu rosołu na wołowinie. Ugotowane mięso wołowe, albo odkładam na pasztet, zamrażam, albo robię pierogi. Najważniejsze jednak jest ciasto na pierogi. Polecam moje ciasto, jest bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    mięso z rosołu
    warzywa z rosołu
    majeranek
    sól pieprz

    Ciasto na pierogi:
    0,5 kg mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    1 szkl mleka
    0,5 szkl gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Pierogi z mięsem - najlepsze ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz- mięso i warzywa przepuścić przez maszynkę i doprawić majerankiem, pieprzem świeżo mielonym, solą. Jeśli farsz jest zbyt suchy dolać rosołu, albo po prostu przegotowanej wody.

    Ciasto- wszystkie składniki połączyć, najlepiej w miseczce, nie na stolnicy i dokładnie wyrobić ciasto. Nie jest to trudne, bo ciasto jest dość lekkie.
    Pozostawić ciasto na15 min pod ściereczką.

    Podzielić ciasto na porcje np 3 części i wałkować placki z których wykrawać krążki i nakładać farsz. Zlepiać i wrzucać partiami na gotującą się osoloną wodę. Pierogi toną, a jak wypłyną gotować ok 2-3 minuty. Wyjmować i wkładać do naczynia z zimną wodą, a następnie na półmisek. Gwarantuję nic się nie poskleja.
    Z jednego placka wychodzi 13- 15 pierogów, a w sumie ok 40 szt. Smacznego.

Porady

Takie pierożki najlepiej podawać okraszone skwarkami ze słoninki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować