Pierogi z mięsa z rosołu z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
przesianą mąkę zalać ciepłą wodą, wbić jajko, dodać sól i olej, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jezeli za mokre - wrobić trochę mąki.
2.farsz
Pokrojoną w kostkę cebulęzeszklić na łyżce masła, dodać paprkę również pokrojoną w kostkę, chwilezkę podsmażyć. Mięso mielimy razem z warzywami. Gdyby farsz był zbyt suchy wlewamy parę łyżek wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i zabieramy się za lepienie pierogów. Ciasto cienko rozwałkować, przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać porcje farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia.
3.Czosnek drobno siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy kilka minut aż do momentu powstania pasty. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciepłym sose pomidorowym polewamy ugotowane pierogi. Posypujemy świeżą bazylią. Smacznego!
Komentarze