Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Musiałam w końcu przygotować takie pierogi. Bo ubóstwiam lubczyk i postanowiłam dodać go do ciasta oraz do farszu.

Tym razem proporcja sera do ziemniaków została również zaburzona, bo zazwyczaj daję 50:50, a tutaj sera jest 60:40.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:

    300 g ziemniaków

    400 g sera twarogowego tłustego

    2 cebule, obrane, poszatkowane

    1 łyżeczka cukru

    sól, pieprz

    garść świeżego lubczyku, drobno poszatkowanego
    Ciasto na pierogi:

    400g mąki pszennej

    około 300 ml ciepłej wody

    1 łyżka oleju

    garść świeżego lubczyku

    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi z lubczykiem. cały smak w prostocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 i gotujemy w osolonej wodzie.
    Farsz
    Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem.

    Do większej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy twaróg, lubczyk oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Ciasto:
    Zacznij od przesiania mąki, dodaj sól, lubczyk olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Ciasto powinno być dość luźne i miękkie. Dlatego lepiej dodać wody za dużo, niż za mało. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś pół godziny.

    Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wykrój szklanką krążki i nałóż farsz łyżką. Zlep i gotuj po kilka pierogów w osolonej wodzie.

    Ja przygotowuje ciasto na pierogi mikserem z końcówką haka (jak na ciasto drożdżowe). Jest to o wiele wygodniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować