Przepyszny farsz z krupniokiem w roli głównej.Polecam.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1kg.mąki pszennej
1łyżeczka soli
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50mil oleju rzepakowego lub innego
bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)
Pierogi z krupniokiem w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy na godzinkę.W między czasie na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę,podsmażamy na rumiano,dodajemy krupnioka (kaszankę)bez otoczki,smażymy,mieszamy.Do krupnioka dodajemy musztardę,lubczyk,doprawiamy do smaku,studzimy..Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.W rondelku rozgrzewamy smalec,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażamy na rumiano (okrasa). Pierogi porcjujemy na talerzach,okraszamy cebulką,polewamy roztopionym smalcem.SMACZNEGO.
Komentarze