Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

4.98 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to przepis mojej babci,farsz z kapusty i ziemniaków jest lżejszy niż z grzybami a równie smaczny i mogą go jeść dzieci.

Składniki:

  • Farsz:
    -Pół kilograma kiszonej kapusty(najlepsza własna a nie kupiona)
    -ok.40 dag ugotowanych ziemniaków
    -2 średnie cebule
    -10-15 dag masła
    -3 łyżki oleju
    -sól,pieprz ziołowy,pieprz czarny

    Ciasto:
    -60 dag mąki
    -jajko
    -łyżka oleju
    -letnia woda
Wystaw ocenę:

4.98 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości,studzimy,odciskamy,siekamy nożem.
    Ziemniaki gotujemy,przeciskamy przez praskę studzimy.
    Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle i oleju,solimy do smaku.
    Do miski wkładamy kapustę,2 łyżki usmażonej cebuli bez tłuszczu,(reszta cebuli zostaje do okraszenia) i tyle ziemniaków, aby farsz miał lekko kwaskowy smak,im kapusta kwaśniejsza, ziemniaków dajemy więcej
    przyprawiamy wszystko solą ,pieprzem i pieprzem ziołowym i mieszamy.

    Zagniatamy ciasto,lepimy pierogi,gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia
    Gotowe polewamy masłem z cebulą.
    SMACZNEGO!

Porady

Gdy pierogów zostanie można je odgrzać wrzucając na wrzątek i chwilę zagotować,są lżejsze i smaczniejsze niż odsmażane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Notka redakcyjna

PPWS_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować