Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W dzieciństwie często pomagałam babci robić te pierogi. Są inne niż tradycyjne, gdyż ciasto jest drożdżowe.

Składniki:

  • Farsz:
    ● torebka kaszy gryczanej
    ● 20-25 dag twarogu
    ● cebula
    ● 10 dag wędzonego boczku
    Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● jajko
    ● 2 dag drożdży
    ● 1-2 łyżki oleju
    ● sól
    ● pieprz

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy i studzimy.
    Twaróg rozdrabniamy i wsypujemy
    do kaszy. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek,
    wkładamy pokrojoną w kostkę
    cebulę i podsmażamy. Mieszamy
    z kaszą, doprawiamy.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w małej
    ilości ciepłej wody i wlewamy
    do mąki. Wbijamy jajko i mieszamy
    (ew. dolewamy wody). Wyrabiamy
    elastyczne ciasto, rozwałkowujemy
    i wykrawamy krążki.
  • 3. Nakładamy farsz i sklejamy
    brzegi. Pierogi wkładamy do osolonej,
    wrzącej wody z dodatkiem
    oleju, zagotowujemy. Gdy wypłyną,
    gotujemy ok. 5 minut.

Porady

Pierogi posypujemy cebulą zrumienioną na oleju lub polewamy roztopionym masłem.

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy