Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy i studzimy.
Twaróg rozdrabniamy i wsypujemy
do kaszy. Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek,
wkładamy pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażamy. Mieszamy
z kaszą, doprawiamy.
2.Drożdże rozpuszczamy w małej
ilości ciepłej wody i wlewamy
do mąki. Wbijamy jajko i mieszamy
(ew. dolewamy wody). Wyrabiamy
elastyczne ciasto, rozwałkowujemy
i wykrawamy krążki.
3.Nakładamy farsz i sklejamy
brzegi. Pierogi wkładamy do osolonej,
wrzącej wody z dodatkiem
oleju, zagotowujemy. Gdy wypłyną,
gotujemy ok. 5 minut.
Porady
Pierogi posypujemy cebulą zrumienioną na oleju lub polewamy roztopionym masłem.
Komentarze