Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą

4.46 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nadzienie do tych pierogów idealnie sprawdza się też jako pasta do chleba.Jest sycące i bardzo smaczne - doskonałe na jesienno-zimową słotę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto : (robię je na oko), szklanka mąki,pół szklanki wody.
    Nadzienie : Siateczka kaszy gryczanej,siateczka soczewicy (lub jeśli sypane po szklance soczewicy i kaszy),średnia cebula,2 ząbki czosnku,sól,pieprz cayenne,łyżka oliwy.
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli gotujemy w siateczkach,wystarczy każdą ugotować do miękkości.Jeśli sypkie,gotujemy wodę na kaszę,wrzucamy do wrzątku, zmniejszamy palnik i czekamy aż kasza wchłonie całą wodę.Następnie ją zdejmujemy z ognia przykrywamy pokrywką i (jak to robiła moja babcia) układamy w cieple (ona kładła garnek pod kołdrę lub koc .Ja przykrywam po prostu ściereczką.
    Soczewicę moczymy przez ten czas w wodzie (najlepiej co najmniej 4-6 godzin wcześniej ją zalać letnią wodą). Następnie gotujemy do miękkości,może się zrobić nawet papka – lepiej się wymiesza potem z kaszą .
    Do miski przerzucamy kaszę oraz ugotowaną soczewicę.Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy aż się zeszkli.Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy.

    Na stolnicy wysypujemy mąkę i dolewając powoli wodę zagniatamy ciasto.Kiedy ma odpowiednią sprężystość rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz zaklejamy pierożki i gotujemy w osolonym wrzątku.

Porady

Ja uwielbiam je odsmażane,ale w każdej postaci są pyszne – nawet zimne :) Jeśli zostanie wam nadzienia zawsze można go użyć jako pasty do chleba lub odsmażyć na patelni i zjeść na obiad na rumiano :) Ja nadmiar pierogów zamroziłam i 2 miesiące później zjadłam ze smakiem kiedy brakowało mi pomysłu na obiad :) Są sycące,zdrowe i w dodatku łatwo się je robi i wychodzi ich bardzo dużo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować