Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

4.93 (196 ocen)

  • 2 godz.

Ten przepis to sztandarowy przepis na pierogi rodem z Lubelszczyzny. Moi domownicy je uwielbiają.

  • 2 godz.

Składniki:

  • farsz:
    4 torebki kaszy gryczanej prażonej
    1 litr mleka
    2 łyżki cukru z wanilią+ cukier do smaku
    800-900 gram sera twarogu półtłustego/opcjonalnie tłustego
    1-2 jaja
    *można dodać rozkruszoną miętę
    ciasto:
    1 kg mąki poznańskiej
    1 jajo
    1 łyżka oliwy/oleju
    ciepła woda - tyle ile wchłonie ciasto w trakcie wyrabiania
Wystaw ocenę:

4.93 (196 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypujemy mąkę w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajo (nie jest konieczne i można pominąć ale ja zazwyczaj dodaję 1). Mieszamy widelcem, zagarniając kolejną część mąki.Następnie dodajemy ciepłą wodę stopniowo. Dodajemy jej tyle aż ciasto uzyska jednolitą gładką i swoistą dla tego typu wyrobu konsystencję. Dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Podczas gdy będziemy robić kolejne partie pierogów pamiętajcie aby ciasto było przykryte, aby nam się nie zeschło.

    Farsz: Kaszę gotujemy na sypko na mleku. Ja nie wyciągałam jej z woreczków, tylko gotowałam tak jak na wodzie. Można też ugotować kaszę tradycyjnie, taką sypaną ale tak po prostu od jakiegoś czasu wydaję mi się wygodniej i szybciej bo nie muszę stać nad garnkiem i mieszać. Gotową kaszę studzimy. Następnie łączymy ją z serem, dodając jajko oraz cukry. Całość dokładnie wyrabiamy.Ciasto wałkujemy na kilka mm grubości. Szklanką z cienkim rantem wycinamy kółeczka. Na każde z nich nakładamy partię farszu i formujemy pierogi dokładnie sklejając brzegi (uważajcie aby masa nie rozciągnęła się na brzegi, to utrudnia sklejanie, nie wygląda apetycznie i zazwyczaj takie pierogi rozpadają się w trakcie gotowania).
  • 2. Gotowe pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę (mieszając delikatnie najlepiej wypukłą stroną drewnianej/silikonowej łyżki) i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Do wody możemy dolać odrobinę oleju/oliwy aby pierogi nam się później nie sklejały.

    Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem

Porady

Do nadzienia możemy dodać odrobinę pokruszonych (suszonych) lub świeżych pokrojonych listków mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować