Pierogi z kaszą gryczaną i podrobami

4.49 (164 ocen)

  • 2 godz.

Moja babcia jest świetną kucharką to ona zainspirowała mnie i oczarowała smakiem tych pierożków. Są warte wszystkiego. Gdy ich spróbowałam postanowiłam, że sama muszę takie zrobić- i oto efekt.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:

    1 kg mąki luksusowej
    2 żółtka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1, 5 szklanki wody

    Na farsz:

    szklanka kaszy gryczanej
    3 marchewki
    2 łyżki stopionej słoninki ze skwarkami
    sól i pieprz do smaku
    podroby z 4 królików: 8 nerek, 4 serduszka, 4 płucka, 4 wątróbki

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i podrobami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podroby z 4 królików myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Do podrobów dodajemy obraną marchew.
    Kaszę gotujemy na sypko i dodajemy 2 łyżki smalcu ze skwarkami.
    Gdy podroby się ugotują wrzucamy wraz z marchewkami do rozdrabniacza i robimy z nich pastę. Następnie mieszamy ją z kaszą gryczaną. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Z mąki, wody, jajek i oliwy zagniatamy ciasto. Wałkiem rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wykrawamy kółka. Do każdego kółeczka nakładamy farsz i lepimy jak pierogi.
    W dużym garnku gotujemy wodę, wlewamy 1 łyżeczkę oleju i solimy. Gdy woda się zagotuje wkładamy pierożki i gdy wypłyną wyławiamy.
    Gdy pierożki wystygną smażymy je na rozgrzanym oleju.

Porady

Zwykle dodaję sporo soli i pieprzu do farszu, aby miał wyrazisty smak. Pierożki można podać z barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować