Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

4.37 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Propozycja na smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne pierożki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - około 1,5 szklanki ciepłej wody
    - 0,5 łyżeczki soli
    SKŁADNIKI NA FARSZ:
    - 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki)
    - 1 woreczek kaszy gryczanej
    - 2 białe cebule
    - olej rzepakowy (zimno tłoczony)
    - 0,5 łyżeczki mielonego kminku
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.37 (188 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:

    Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia.

    Na drugi dzień grzybki odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 20 minut - odcedzamy, ale nie wylewamy wody, gdyż ugotujemy w niej kaszę gryczaną.

    Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na delikatnie złoty kolor na oleju rzepakowym.

    Następnie grzyby oraz cebulę przekładamy do naczynia, dodajemy 0,5 łyżeczki mielonego kminku i miksujemy za pomocą blendera. Do powstałej masy dodajemy kaszę gryczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 2. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i około 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody - zagniatamy ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zalepiamy.

    Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować