Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia.
Na drugi dzień grzybki odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 20 minut - odcedzamy, ale nie wylewamy wody, gdyż ugotujemy w niej kaszę gryczaną.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na delikatnie złoty kolor na oleju rzepakowym.
Następnie grzyby oraz cebulę przekładamy do naczynia, dodajemy 0,5 łyżeczki mielonego kminku i miksujemy za pomocą blendera. Do powstałej masy dodajemy kaszę gryczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.
2.PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i około 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody - zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zalepiamy.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia.
Komentarze