Pierogi z kaszą gryczaną

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i prosty sposób na niebanalne pierogi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Farsz:
    1 woreczek kaszy gryczanej
    1 kostka twarogu półtłustego (250g)
    1 duża cebula
    sól, pieprz

    Ciasto:
    1szkl. ciepłej wody
    1/2kg mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy kaszę.
  • 2. Przestudzoną kaszę dodajemy do rozgniecionego widelcem sera.
  • 3. Siekamy cebulę, podsmażamy na rumiany kolor na dość dużej ilości oleju. (To jedyny tłuszcz w naszym farszu). Podsmażoną cebulkę dodajemy do kaszy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto na pierogi, gdy jest zbyt suche dodajemy nieco więcej wody, gdy zbyt rzadkie podsypujemy mąką.
    Rozwałkowujemy cienki placek. Szklanką wykrawamy kółka, na środek każdego kładziemy po łyżeczce farszu. Zlepiamy boki.
  • 5. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2min. od czasu ich wypłynięcia.

Porady

Najlepiej smakują omaszczone boczkiem i cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować