Wyjątkowe, tak przygotowane przeze mnie zajęły pierwsze miejsce w Drugim Gminnym Święcie Pieroga.
2 godz. 30 min
Składniki:
- Średniej wielkości kurczak - (ok. 1/5 kg)
- 2 cebule
- 2 kg. kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 2 kg mąki pszennej
- Olej – (do podduszenia cebuli)
- Sól, Pieprz, (do smaku, według uznania)
- Woda (w ilości ile zabierze ciasto)
Składniki na około 70 sztuk.
Pierogi z kapustą i pieczonym mięsem kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Kurczaka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i pieczemy w
- piekarniku rozgrzanym do (temp) 190 st. przez ok. 1.5 godz
- Po upieczeniu mięso mielimy w maszynce.
- Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy nadmiar wody
- i drobno siekamy.
- Cebulę siekamy i zrumieniamy na oleju, mieszamy składniki
- doprawiając solą i pieprzem.
- Z mąki, jajek i wody zagniatamy elastyczne ciasto.
- Po rozwałkowaniu wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi
- gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Porady
Aby pierogi się nie zlepiały, do wrzącej wody dodać dwie łyżki oleju.
Komentarze