Pierogi z kapustą i pieczonym mięsem Kurczaka

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wyjątkowe, tak przygotowane przeze mnie zajęły pierwsze miejsce w Drugim Gminnym Święcie Pieroga.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • - Średniej wielkości kurczak - (ok. 1/5 kg)
    - 2 cebule
    - 2 kg. kapusty kiszonej
    - 2 jajka
    - 2 kg mąki pszennej
    - Olej – (do podduszenia cebuli)
    - Sól, Pieprz, (do smaku, według uznania)
    - Woda (w ilości ile zabierze ciasto)
    Składniki na około 70 sztuk.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i pieczonym mięsem kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Kurczaka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i pieczemy w
    - piekarniku rozgrzanym do (temp) 190 st. przez ok. 1.5 godz
    - Po upieczeniu mięso mielimy w maszynce.
    - Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy nadmiar wody
    - i drobno siekamy.
    - Cebulę siekamy i zrumieniamy na oleju, mieszamy składniki
    - doprawiając solą i pieprzem.
    - Z mąki, jajek i wody zagniatamy elastyczne ciasto.
    - Po rozwałkowaniu wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi
    - gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

Porady

Aby pierogi się nie zlepiały, do wrzącej wody dodać dwie łyżki oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować