Pierogi z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów :)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 jajko
    sól
    ok. 1 szklanka wrzątku (ile mąka zabierze)
    łyżka oleju
    farsz:
    50 dkg kapusty kiszonej
    1 kg pieczarek
    3 duże cebule
    pieprz, sól, papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
    Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki.
    Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypłynięcia. Podawać omaszczone smażoną cebulką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować