Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli robimy z grzybów leśnych to musimy je namoczyć dzień wcześniej. Nazajutrz ugotować je do miękkości. Jeśli robimy z pieczarek to obieramy ścieramy na grubej tarce i razem z cebulką smażymy na maśle ( 1 łyżka)-przyprawiamy sól, pieprz. W osobnym garnku gotujemy kiszoną kapustę. Kapustę po ugotowaniu przekręcić przez maszynkę ( grube sitko), połączyć z grzybami-doprawić do smaku.
Z mąki, jajka i wody zrobić luźne ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki, łyżką nakładać farsz, formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie.
Porady
Gotowy farsz - jeśli wydaje nam się za mokry przesmażamy na patelni, woda odparuje pierogi nie będą przemakać. Będą idealne :)
Komentarze