Pierogi z kapustą i grzybami

4.5 (155 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W wigilię na każdym stole królują pierogi

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    - maki pszennej: 0.5 kilograma
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - mleko: 0.25 szklanki
    - jajko-surowe: 1 sztuka
    - woda: 1 szklanka
    FARSZ:
    - świeża kapusta: 1 kilogram
    - suszone grzyby: 5 dekagramów
    - cebula podsmażona: 1 sztuka
    - olej do głębokiego smażenia, sól, pieprz: 3 łyżki
    - sól pieprz ( do smaku): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. c
    Mąkę przesiać zrobić w niej wgłębienie wlać gorące mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodawać pozostałe składniki i wyrabiać do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki, Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na póli dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody.Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką by nie przywarły do dna,Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną odkryć i gotować jeszcze ok 3 minuty. Odcedzić .Gorące układać na półmisku.
  • pierogi 2. Farsz
    Grzyby oczyścić,umyć namoczyć i zostawić na noc,po czym ugotować odlać wodę i drobno pokroić lub zemleć w maszynce. Kapustkę oczyścić,wymyć ,poszatkować i ugotować. Odcedzić i odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Grzyby,kapustkę i cebulę wymieszać doprawić do smaku .Gotowym farszem nadziewać pierożki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować