Pierogi z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi z borówkami oprócz tego że są smaczne,to podane z jogurtem o smaku jagodowym są mega zdrowe.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    1 jajko
    ok.150 ml ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    Nadzienie:
    ok.40 dag borówek leśnych
    Do polania:
    cukier do smaku
    1 duży jogurt o smaku jagodowym
    20 dag borówek leśnych

Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski ,dodać jajko,sól,olej,cienkim strumieniem wlewać ciepłą wodę zarobić ciasto,dokładnie wyrabiać aby ciasto było elastyczne.Przykryć ciasto wilgotną ściereczką aby nie wysychało.Jagody dokładnie umyć i osuszyć.Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy .wykrawać szklanką krążki.Na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę owoców,dokładnie zlepiać pierogi.Pierogi układać na posypanej mąką stolnicy.Zagotować wodę w garnku,lekko osolić.Wrzucać pierogi partiami na wrzątek,zamieszać delikatnie drewnianą łyżką,przykryć.Gdy wypłyną do góry odkryć i gotować jeszcze na malutkim ogniu przez 2-3 min.Wybierać łyżką cedzakową na sito,przelać ciepłą wodą.Gorące posypać cukrem do smaku.Podawać polane jogurtem i posypać owocami.

Porady

Pierogi możemy zrobić również z innymi owocami i polać jogurtem owocowym dopasowanym do smaku nadzienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy