Pierogi z borówką amerykańską

4.48 (171 ocen)

Smaczne owocowe pierogi. Najlepsze w sezonie, ale również można przygotować je z mrożonymi borówkami. Polane pyszną polewą na bazie mascarpone.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka wody
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    szczypta soli
    125g serka mascarpone
    cukier
    borówka amerykańska
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę z solą. Zrobić dołek i wlać olej oraz gorącą wodę. Łączyć ciasto i dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok 3mm i wycinać krążki. Na każdy krążek wkładać borówki posypując odrobiną cukru. Zlepiać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3min od wypłynięcia.
  • 2. POLEWA: serek mascarpone zmiksować z borówką amerykańską (ok 200g) i polać po gorących pierogach. Polewę należy przygotować tuż przed podaniem. Można też trochę dosłodzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować